Recenzije koncerata

Tamara Obrovac Transhistria ensemble i Jazz Orkestar HRT-a, koncert u MSU, 06.06.2018.

"Tamara Obrovac Transhistria ensemble i Jazz orkestar HRT-a idu na Jazz album godine

Pjesme jazz dive u novim aranžmanima uz orkestar HRT-a zvuče sjajno...a kada se tome doda njen senzacionalni Transhistria ansambl koji na scenu uz školovani profesionalizam donosi i neformalnu ležernost glazbene komunikacije koj imaju samo oni koji taj posao imaju godinama, zvučna slika postaje savršena...
Poput neoubuzdane vožnje istarskim krajem, dijalektima, folklorom i suvremenim jazzom poveli su nas na osjetilno putovanje negdje na rubu života i smrti, veselja i boli, zemlje i nebesa. Njezin snažan i emotivan vokal koji uvlači slušatelja u slike i raspoloženja dodatno je ojačan orkestrom koji savršeno uz nju pulsira. Ovo je bio posljednji nastup Jazz orkestra u ovoj sezoni, a već su danas u istom sastavu u studiju pa s Tamarom Obrovac i Transhistria ensemble-om snimaju album, sudeći po onome što smo čuli, kada izađe imati ćemo novi Jazz album godine."

- Maja Car / Večernji list, 08 lipanj 2018.

Tamara Obrovac quartet - recenzija koncerta - Fonokinoteka, Zagreb 16.02.2018.

Opojna istro-svjetska mišanca

Poklonici i pratitelji već dobro znaju što će čuti i vidjeti, ne u smislu repertoara ili kakve rutine, već u pogledu malog (?) čuda umjetničkog stvaralaštva što se oblikuje ovdje i sad, neponovljivo u doslovnom smislu, nasreću ponovljivo u novim oblicima...
Pijanist Dedić, kontrabasist Golob, bubnjar Levačić i Tamara Obrovac, čije je glazbalo njezin glas, bogomsastavljena su družba istoćutećih, savršeno skladnih glazbenih duša koje se u toj zajednici osjećaju posve sigurno i neopterećeno te se čilim uživanjem, vedro, poletno, vragolasto, slobodno – maksimalno usredotočeno, no bez obveze i zamjere u slučaju neuspjeha (dosad ih, je li, ne primijetismo) – sunovraćuju u neiskušano te, slušajući impulse trenutačnog nadahnuća, jedno u drugome podjaruju najbolje. Riječ je, dakako, o jazzu, glazbenom stilu koji neke od vrhunaca doseže upravo u nastupima uživo, kad se neodoljivo spregnu bogatstvo duha, umna sloboda i izvedbeno majstorstvo. Kod Tamara Obrovac Quarteta, čarolija se ostvaruje malne redovito. 

- Janko Heidl / Mixer.hr 18.02.2018.

Tamara Obrovac Transhistria ensemble koncert, Slavonski Brod 28.07.2017

Ovogodišnje Brodsko glazbeno ljeto nije moglo završiti bolje nego koncertom vrsne etno jazz dive Tamare Obrovac i njezinog međunarodnog Transhistria ensemblea.

Bio je to početak jednoipolsatnog putovanja i fantastične energije na kojem je Tamara pokazala svu raskoš glasa i emocije, a ostatak ekipe nevjerojatnu povezanost i harmoniju, prenoseći sve  na oduševljenu publiku koja je znala prepoznati kada slušati u tišini a kada zapljeskati. S neiscrpnom energijom prenijela je  svu emociju i opčinila brodsku publiku, iznenađenu činjenicom da iz fizički sitnog tijela teče tako moćan vokal. Na pitanje kako se priprema za koncert, kazala je kako je priprema u početku bila tehnička i dugotrajna. Onda se  to potpuno zaboravi i postane mentalna priprema. Na pozornici se trudim prestati biti ja  i postati glazba. I onoliko koliko mi to uspije toliko  ta glazba prelazi i na publiku. To je metafizika. Glazba je vibracija, ono što je tvar postojanja. 

- Marija Radošević / sbplus 29.07.2017.

Tamara Obrovac Transhistria ensemble koncert - ZKM 20 godina live 26.11.2016.

Nekonvencionalno i neponovljivo

Tamara Obrovac je koncertom u ZKM-u u Zagrebu 26. 11. obilježila 20 godina diskografske aktivnosti. Koncert izazvao veliko zanimanje javnosti, dvorana je bila rasprodana, a organizator je bio prisiljen postaviti dodatna sjedeća mjesta. No, važnije od toga je da je svatko od prisutnih istinski uživao u nesvakidašnjem glazbenom događaju. Publika je to pokazala pozdravljajući ovacijama svaku izvedbu, svaki solo, svaki spontani potez glazbenika, a bilo ih je napretek, te pozivom umjetnika na dva dodatka.
Naime, to je bila retrospektiva Tamarinog stvaralaštva samo po odabiru programa koji je sadržavao skladbe iz raznih razdoblja njezine karijere, iako je najviše bilo onih s novog, njezinog 10. albuma, »Canto Amoroso«, koji je objavila austrijska diskografska kuća Alessa Records. Sve ostalo bilo je novo.
Provedbu, naime, nikako ne možemo okarakterizirati kao retrospektivnu jer ovaj, kao i svaki drugi njezin koncert, bio je jedinstven, kao da se radi o posve novom projektu.
Iako su na programu bile svima poznate skladbe - prepoznatljivost tema nije bila upitna - one su na zagrebačkom koncertu doživjele transformacije, ne samo u pogledu improvizacija nego i tempa, dinamike, forme... Nekonvencionalno i neponovljivo!

- D. Hrvoj / Novi list, studeni 2016.

Tamara Obrovac Transhistria ensemble koncert - ZKM 20 godina live 26.11.2016.

Čuvstveno jazz putovanje

Tamarina, gotovo telepatska veza s njenim međunarodnim kolektivom glazbenika, cijeli koncert učinila je gotovo nadrealnim iskustvom, gdje se metafizička snaga zajedničkog stvaranja osjetila u svakoj pjesmi...
Dinamično i melodiozno, dirljivo i snažno. Tamarin autentičan vokal, suprotstavljen nepravilnom ritmu i slobodi džez improvizacija te energičnim instrumentalnim bojama, publici je, očekivano, priuštio fascinantan, estetski savršen audiovizualan performans.

- Dragana Glivetić / Ravno do dna

Tamara Obrovac Transhistria ensemble, Lisinski, promocija albuma "Canto amoroso" 28.05.2015.

  Duhovito, dirljivo, ljupko. Lijepo i pomalo oporo. Da čovjeka prođu srsi...

Koncert je prema riječima čelnice sastava bio postavljen malo „svečanije od uobičajenoga“, no to družinu nije spriječilo da se otisne u krasna istraživanja emotivnih predjela nadahnutih, poput samog albuma, mahom ljubavnim snatrenjima i jadima, više negoli tim čuvstvima prouzročenim zadovoljstvima.
Pjesme „Canta amorosa“ ukotvljene su u istarsko tle i, naravno, razvedene džezističkim interpretativnim slobodama, kojekakvim, napose euromediteranskim uplivima, tangom, gdjekad čak i operetno-opernom dramatičnošću. Natopljene i bluesom, no ne u obliku njegove glazbene forme, nego po definiciji „čuješ kak’ se mučiju?“ kao što svojedobno točno reče momak iz kvarta.
Harmonikaš Fausto Beccalosi, gitarist Uroš Rakovec, kontrabasist Žiga Golob i bubnjar Krunoslav Levačić te Obrovac, čiji je glas još jedno glazbalo, dišu poput jednoga, a skladno zajedništvo ne sprečava razigravanje individualnih nadahnuća, sklonosti i otklona.
Ukratko, svjetska glazba iz našeg dvorišta, obavijena u resko-topao akustični zvuk u produkciji Stefana Ameria i Tamare Obrovac.

- Janko Heidl / Ravno do dna, 01.06.2015.

Tamara Obrovac Transhistria ensemble, Lisinski, promocija albuma "Canto amoroso" 28.05.2015.

Tamara Obrovac i njen Transhistria Ensemble izveli su još jedan od mađioničarskih trikova, gdje vas glazba u trenutku translatira negdje daleko, a u dvorani ostane prisutno samo tijelo. Koncert je iskorišten za promociju novog albuma Canto amoroso, čiji izlazak se u dan poklopio s promocijom istog u Lisinskom

- Jura / terapija.net 28.05.2015.

Tamara Obrovac quartet - recenzija koncerta u Porgy & Bess klubu (Beč, Austrija) 07.12.2014.

U glazbi Tamare Obrovac može se čuti njena duboka povezanost s domovinom i rodnim zavičajem (Hrvatska/Istra).

Svojim iznimnim interpretacijama često tradicionalnih glazbenih komponenti ona jednostavno i vrlo šarmantno otvara vrata širokom rasponu najrazličitijih formi suvremenog jazz izričaja. Ovu izuzetno talentiranu pjevačicu prate briljantni glazbenici njenog quarteta koji svojim visoko osjetljivim interpretacijama dodatno oplemenjuju izražajnost njenih pjesama te zajedno dovode glazbeno iskustvo na najvišu razinu.

- Ernst Weiss / Concerto magazin, veljača 2015. Austrija

Tamara Obrovac quartet - recenzija koncerta na Jazz au Chellah festivalu (Rabat, Maroko) 13.09.2013.

Tamara je fenomen koji osvaja publiku.

Svojim je triom donijela jednu drugačiju energiju i mnoštvo je ubrzo preklinjalo za još. Obrovčeva ima fenomenalan stilski raspon i smjelost da svoj trio odvede u svako zamislivo raspoloženje.

- Sebastian Scotney / London Jazz news, rujan 2013. Velika Britanija

Tamara Obrovac quartet - Jazz au Chellah recenzija koncerta13.09.2013.

Izvorna glazba Obrovčeve naišla je na pozorne uši. Njezini karizmatični pokreti i glas brzo su osvojili publiku....

- Mehdi El Mouden, All About Jazz, rujan 2013. Maroko

Tamara Obrovac quartet - Jazzahead Bremen showcase 27.04.2013.

Od svih nastupa na Jazzaheadu, najviše me se dojmila Tamara Obrovac. Tamara crpi iz istarske narodne tradicije, ali je stavlja u kontekst jazz tria i glazba koju time stvara veoma je originalna i privlačna mješavina jazza i tradicionalne glazbe. 

- Tony Duddley Evans, travanj 2013, Jazzahead član žirija, umjetnički savjetnik za Jazzlines Birmingham and Cheltenham Jazz Festival.

Tamara Obrovac quartet u Lisinskom - koncert 15.02.2012.

Svakako najveća osobnost ženskog hrvatskog jazz vokala, karizmatična Tamara Obrovac, u Maloj dvorani Lisinskog 15. veljače je napravila iznimno uspješan koncert, ne samo zbog ispunjene dvorane i pljeska koji je trajao i trajao...(gotovo su joj suze potekle, a i sama reče...»ovo je jedna od stvari u životu zbog kojih vrijedi živjeti.»), nego i zbog interpretacije i spontanosti, iskrenosti i krajnje ogoljenosti pred publikom kojoj je sebe u potpunosti dala, zbog glazbe koju više i ne treba svrstavati u bilo kakve ladice - to je svjetski jazz, i točka!
Nekoliko biseva, zadovoljna publika, Tamara isto tako...koncert vrijedan svake hvale. Tolika količina inspiracije, improvizacije i «razgovora» i interakcije umjetnika na sceni, rijetko se čuje. Projekt «Ulika» zaživio je opet punim plućima, i predstavlja pun pogodak. Svi smo na dobitku.

www.jazz.hr  Dinko Husadžić Sansky, 16. veljače, 2012.

Tamara Obrovac quartet: Neponovljiva sinergija glazbe i emocija - 15.02.2012.

Sloboda i improvizacija. Lisinski je jučer uživao u jazzu, punim plućima. Ljubav je rođena odmah. Rijetko viđena sinergija glazbenih virtuoza i raspoložene Tamare, upotpunjena je bezrezervnom energijom koju je publika zahvalno uzvraćala glazbenicima. I kako i sama druga pjesma koju su glazbenici izvodili kaže, "Prez besdi" je stvoren jedan mikrokozmos glazbe i užitka kojeg je nemoguće riječima izgovoriti.
Prekrasno glazbeno iskustvo. Kao i često na Tamarinim koncertima, "Crno zlo" je publiku dovelo u ekstazu...no, ono što daje dodatnu kvalitetu ovoj skladbi je Tamarin jazz na samo njoj svojstven način: kroz "Crno zlo" do izraza dolazi umjetničina fascinantna sposobnost improvizacije koja publiku ushićuje, nasmijava i potpuno oduševljava. Svaki njezin koncert je jedna nova priča i koliko god puta ponovo slušate njezine skladbe, one će vam uvijek zvučati novo i drugačije. Lisinski je jučer živio rijetko viđenu sinergiju glazbenika i publike koju će teško biti ponoviti.

- Z. Jagodić, index.hr, 16. veljače, 2012.

Tamara Obrovac transhistria ensemble & epoque quartet - koncert na 2. Valamar Jazz Festivalu u Poreču

Dok još pogađamo što Tamara Obrovac hoće reći svojim dugim izlaganjem na hrvatskom na početku drugog Valamar Jazz Festivala, dolazi kratki sažetak na engleskom: We are great - and now you will hear it!". Samosvijest voditeljice festivala je više nego opravdana. Pjevačica je briljantnim nastupom u Eufrazijevoj bazilici u starom gradu u Poreču, koja se ubraja u UNESCOvu svjetsku baštinu, predstavila best of sredozemlja; melankolija fada, lakoća tarantelle i hrvatska poezija povezali su se tako organski s harmonikaškom furijom Fausta Beccalossija da se nadovezujući koncert Richard Gallianovog septeta Piazolla Forever učinio samo savršeno dosadan.

- Josef Engels, Jazzthing, rujan 2011.

Tamara Obrovac očarala je publiku / koncert Transhistria ensemble / Epoque quartet - Valamar Jazz Festival 2011.

Tamara Obrovac sa združenim Transhistria ensembleom i gudačkim virtuozima Epoque quarteta, još jednom održala nezaboravni koncert isprepleten jazzom i klasičnom glazbom sa snažnim mediteranskim duhom... kao i na albumu Madirosa glazbenici su uživo stvorili sjajan dijalog čeških gudača i transhistria ansambla te su svi skupa očarali prisutne u Bazilici.

- Tibor Toromanović, Glas Istre, 08.07.2011.

Jazz is back! Tamara Obrovac and Matija Dedić in Grožnjan

Their music represents the very essence of jazz... It was this new encounter with Matija that inspired Tamara to a new creativity. Namely, apart from the fact that the concert interpretations were totally different from those on the album, Matija and Tamara surprised each other by bravely embarking onto musical "tomfoolery" which was fully justified by the accomplishments of all band members. They all showed it by their virtuoso approach, full control over the instruments (and the voice) and by the ability for fast shifting into different styles.

Inspired by the setting and her willing colleagues, Tamara was absolutely brilliant in stunning improvisations which included scat, vocalises and narrative approach, ranging from the archaic tradition of Istrian music, through baroque and classical music to jazz, funk and rock.

Their music combines the very essence of jazz with the need to „expand the acquired knowledge", the importance to know the history and theory of music, to be familiar with different musical idioms, to have stage manners and the ability to create dynamics and communication both with the colleagues and with the audience, to take risks, to plunge into the unfamiliar and new, to elevate music onto a higher level...

- D.Hrvoj, Novi list, daily paper, September 02. 2011., Croatia

IstroArmenska rapsodija: Tamara Obrovac i Karen Asatrian oduševili Istarsko narodno kazalište

Već nakon prve pjesme kojom je koncert otvoren, dvoje je glazbenika, izvelo skladbu u kojoj su ukomponirane njihove dvije pjesme (Tamarina Carisa i Karenova No name). U tim je trenucima publika podarena glazbenom bajkom u kojoj su vrhunski glazbenici na pozornici stvorili fenomenalan spoj dviju pjesama u kojem su se taktovi jedne pretakali u taktove druge na jedan iznimno pitak način. Na isti način izvedena je i četvrta pjesma na koncertu (črni malin / Spring). Upravo u tim „zajedničkim pjesmama" do izražaja je došlo koliko ovih dvoje glazbenika ima zajedničkoga od kompozitorskog rukopisa u kojem spajaju vlastitu tradiciju i jazz, do iskrenog i neposrednog odnosa s publikom, te maksimalnog davanja glazbi koju izvode. No, osim glazbene kemije izmellu njih dvoje, mora se spomenuti i iznimno razumijevanje ostalih glazbenika, članova njezina i njegova ansambla.
U gotovo dva sata koncerta, IstrArmenia Ensemble je nezasitnu publiku podario s deset skladbi, a u bisu glazbenici su „preklopili" Tamarinu pjesmu Crno zlo i armensku narodnu pjesmu. No, samo oni koji nikada nisu bili na Tamarinom koncertu mogu misliti da je koncert završen klasično. Naime, Tamara je repala na istarskom, a Karen paralelno pjevao na armenskom i svirao na boci (na način na koji se svira flauta), te je uslijedio glazbeni kabaret uz sudjelovanje publike. Publika je pod Tamarinom dirigentskom palicom pjevala istarske glazbene minijature, a pod Karenovom armenske da bi sve na opće zadovoljstvo završio pjesmom "O?i ?arnije" (smijehom) i ogromnim aplauzom.

- Zorana Jagodić, Index.hr portal, 15.02.2011.

Glazbeno putovanje od Istre do Armenije

Gromoglasni pljesak za Tamaru Obrovac, Karena Asatriana i njihove kolege glazbenike odjekivao je INK-om u ponedjeljak. Istarska je glazbenica pokazala da zna privući publiku, ali joj i priuštiti nesvakidašnje etno-glazbeno putovanje od Istre do Armenije.
...dok je koncert trajao, svi su na sceni bili potpuno uronjeni u ono što su izvodili, a na glazbenom proputovanju našlo se mjesta i za stihove istarske pjesnikinje Loredane Bogliun. Koncert je okrunjen pozivom na bis i izvedbom Tamarine pjesme "Črno zlo". Dobra atmosfera dosegnula je vrhunac neobičnom instrumentalno-vokalnom komunikacijom Karena Asatriana, Tamare Obrovac i publike.

- Mladen Radić, Glas Istre, 15.02.2011.

Drugi dio večeri obilježila je nevjerojatna lakoća prilagodljivosti i mijenjanja boje glasa Tamare Obrovac 

Recenzija nastupa transhistria ensemble-a u Felbachu, Njemačka, 31.07.2010.

Drugi dio večeri obilježila je nevjerojatna sposobnost Tamare Obrovac da s lakoćom prilagođava i mijenja glas. Urlik i gugutanje, tremolo i dahtanje, šaptanje i cijukanje – glas Obrovčeve odiše uvijek upravo zvonko, čak i kratka međuprovjera zvuka doima se recitativom, u dugim improvizacijama njenih kolega iz benda ona se s instrumentima upušta u dijalog prateći njihovu boju zvuka.
Stare narodne napjeve i plesove, tekstove u arhaičnim romanskim dijalektima – zakopana blaga iz istarske domovine Tamare Obrovac povezuju se s čistim jazz-ritmom. A kao povijesna slika Istre djeluje i njen bend „Transhitria Ensemble" .... Bend je vrsno probrana skupina mladih virtuoza, koji se svojoj glazbenoj predvodnici s jedne strane elegantno klanjaju uz puno poštovanje, dok si, s druge strane, u njenoj pozadini međusobno surađujući uredno pomažu. Lijepa, intenzivna večer, večer, čija napetost nije nestajala ni u tihim trenucima - što su slušatelji na odgovarajući način nagradili burnim pljeskom.

- Felbacher zeitung, 02.08. 2010.

Egzotika tradicija u bajkovitom ruhu

Ansambl Istra Irska – skladan spoj dvije različite tradicije, dva različita melosa i dva različita jezika
Veliku dvoranu INK-a do posljednjeg je mjesta ispunila publika koja je sinoć došla poslušati premijernu izvedbu ansambla Istra Irska.
Intenzivnost predstavljenog izričaja, bio on dinamičan ili melankoličan, zajednička je crta svim izvođačima, što je porvrdila činjenica da je publika upadala u gotovo meditativna stanja tijekom skladbi...Glazba je toliko bila prožeta emocijama da je gotovo alegorijski uspjela pretočiti zvukove u prizore...
Članovi ansambla u svim svojim različitostima tvorili su uigranu cjelinu koja je publiku povela na jedinstveno putovanje prožeto djelićima istarske i irske dijalektalne i glazbene baštine. A ta dva svijeta, iako kilometrima udaljena, glazbeno se stapaju u bajkovitu cjelinu koju će publika dugo pamtiti.

- S. Ergotić, Glas Istre, daily paper, 16. 02.2010.

Jazz-funk-ethno-stand up za dobro raspoloženje

U Zagrebu, u Boogaloo Clubu, u subotu su svoje koncerte imali Tamara Obrovac i Rambo Amadeus. Prva je nastupila Tamara s dvije prateće pjevačice i svojim sastavom sastavljenom mahom od njenih dugotrajnih suradnika. Premda je posljednjim albumom ustvrdila kako 'neće više jazz kantati', to je naravno (i nasreću) daleko od istine.
Tamara i njen bend još uvijek uvjerljivo sviraju najbolju hrvatsku fuziju jazz, funka i etno (istarske) glazbe. Trenutno je ta fuzija, kako na albumu tako i na nastupu u Boogaloo, tek dobila jači naglasak na svom funk elementu.
Komunikativna Tamara, puna energije, bez problema je ostvarila kontakt s publikom, a uz takvu muziku neizbježan je bio i ples. Pokazalo se kako materijal s albuma "Neću više jazz kantati" još bolje funkcionira uživo.

-Marko Vukušić, Muzika.hr, 5.10.2009.

Tamara Amadeus, a Rambo Obrovac

U rasprodanom klubu Boogaloo publika je za cijenu jedne ulaznice dobila dva pristojno duga seta stilski kompatibilnih i brbljavih izvođača u ukupnom trajanju od oko tri sata. Tamara Obrovac sa sekstetom prokušanih I provjerenih glazbenika i dvije prateće pjevačice iznova se potvrdila kao majstorica eklektičnog prebrikavanja žanrova koja fascinantnim glasom i vještinom pjevanja izuzetnom lakoćom šara od jazza i funka do etna, kancone i rocka, uz niz duhovitih najava i multikulturalnih obrazaca u kojima, jer dolazi iz Istre, pliva poput ribe u vodi.......aplauz za aplauzom opravdano je stizao završetak njezine svake, tečno i s guštom izvedene pjesme.

Aleksandar Dragaš, Jutarnji list, 5. listopad, 2009.

Tamara Obrovac and Transhistria Electric on radio 101 live

To sum up, Tamara Obrovac and Transhistria Electric presented their new album “I won’t sing jazz any more” to the T-portal users and Radio 101 and Radio Pula listeners with the top-line concert which gave all the musicians the opportunity for their five minutes of glory of the solo interpretations. And all of them took it to their advantage – I’d like to point out the excellent Joe Kaplowitz at the keyboards, and Krunoslav Leva?i? who has such a deep understanding with Tamara and her musical lucidity that their scenic interaction seems like the superior music play.

Backup singers, who were also Tamara’s dance partners, added a new dimension to the vocal interpretation, and the winds gave it a dance funky air.The last night’s remarkable concert of Tamara Obrovac and Transhistria Electric also announced the beginning of the cooperation between Radio 101 and T-portal, which means that from now on the live performances of the best Croatian bands can be not only listened to in the live transmission on Radio 101, but also visited at T-portal stream.

T-portal, May 5, 2009.

Golden seagull with brilliants for the best artistic cooperation

Although the Zdenko Runjić Award is traditionally given for the best remake of a song by Zdenko Runjić, this year the golden seagull with brilliants was awarded for the best artistic cooperation between the top-level musicians Tamara Obrovac and Matija Dedić, who simply enraptured the audience and their colleagues with their interpretation of the song “A vitar puše”

Tamara Obrovac has performed at Runji?’s Evenings Festival four times already, and Matija Dedić three times, and it is interesting to mention that Tamara got this same award in 2006 for her interpretation of the song “U prolazu”. The award is given by the Croatian Composers’ Society and it was presented, as every year, by Ivo Josipović, the member of the presidency of the Croatian Composers’ Society.

Tamara Obrovac i transhistria electric oduševili na prvom danu festivala Nebo, 04.10, Zagreb

Ovaj skup vrhunskih muzičara jučer nam je pokazao svoje drugo lice-ono koje se jasno vidi kad ovi majstori svoje instrumente uštekaju u struju i udruže se sa tri mladića koji im čine brass sekciju. Sve je krenulo opskurnom reagge verzijom legendarne Moj galebe... Tamara i električna transhistria zvučali su nevjerovatno, odličan i moćan zvuk ispunio je svaki kubični milimetar dvorane.....dakle prošli smo od reagge-a, funka, bluesa i jazza do rocka, i dok se još nismo stigli ni snaći, već je transhistria odlutala u psihodelična zavijanja i posprdne a capella experimente i briljantne instrumentalne improvizacije. Fantastično. Ne moram ni spominjati da je svima u dvorani koncert bio beskrajno zabavan. U cijelom tom mixu smijeha i odlične glazbe, uhvatio sam se kako prekopavam vlastito sjećanje u potrazi za odgovorom jesam li ikada bio na ovako ludom koncertu? Tko je ovo propustio, ima za čime žaliti. Tamara Obrovac i transhistria electric oduševili su sve sa svojom sat i trideset dugom svirkom.

Dejan Lončar, Soundguardian, 05.10.08.

Nezaustavljiva energija Tamare Obrovac u Lisinskom

Ovom instrumentalnom suradnjom Obrovac je uspjela spojiti različite glazbene forme i pristupe u kompaktni proizvod. Njezini stalni suradnici i to vrsni harmonikaš (i dojmljivi pjevač) Fausto Beccalossi, tankoćutni gitarist i mandolinist Uroš Rakovec, pouzdani basist Žiga Golob i vehementni bubnjar Krunoslav Levačić izvrsno su se uklopili u iznimno plemeniti i nepretenciozni zvuk čeških gudača. Nove pjesme koje je T. Obrovac pripremila za osmeročlani orkestar (kojem se nakratko pridružila svirajući flautu) vrlo su emotivne ljubavne balade u kojima riječi imaju izuzetnu ulogu. Nije slučajno da je projekt imao radni naziv "Mediterrando" jer je Tamara, što i nije novost, otvorena za utjecaje tradicijske glazbe šireg mediteranskog prostora. Njezin impresivni glas i nezaustavljiva scenska energija i u novom izdanju bez problema osvajaju publiku.

Denis Derk, Večernji list, 16.05.2008.

Moćne Tamara Obrovac i Dianne Reeves

Prvi put na festivalu se predstavila jedna hrvatska umjetnica - Tamara Obrovac - koja je sa svojim Transhistria Ensembleom nastupila na njegovu otvorenju, u potpunosti ravnopravno sa svjetskim zvjezdama. ...Tamara Obrovac predstavila se pjevačicom moćna glasa, koji ponekad preuzima ulogu glazbala, velikih vokalnih mogućnosti koje znalački koristi i smislom za improviziranje te osebujnom skladateljicom koja je ostvarila originalan glazbeni jezik.

D. Hrvoj, Novi list, 15.04.2008.

Tamara Obrovac’s Volcanic Energy

At the opening of All Women Jazz Festival in ZeKaeM Theatre, temperamental Tamara has shown that she can easily compete with the greatest names of today’s music.

With Transhistria ensemble which never loses its inspiration and the desire for improvisation, Tamara sounded fresh and extremely challenging again, mainly performing her well known compositions.

It was as if she were deconstructing each composition and word in a more radical (and musical) way, thus turning the inaugurating concert of an established, élite jazz festival into a Biennale-like laboratory of the new sound and stage performance which was at times deeply moving. With Tamara Obrovac, all genre slots have long been rejected.

What remains is the exciting voice which stretches with the volcanic energy across the whole musical universe.

Denis Derk, Večernji list, daily paper, Zagreb, 14.04.2008.

Čarobnica iz Istre

Samo istinski umjetnici koji su edukaciju i talent impregnirali vlastitom krvlju, samo oni koju su u stanju izaći iz vlastite kože, pripadajući istodobno sebi i mnogoljudnoj publici, uspjevaju dohvatiti najveće visine. Takvo što može Tamara Obrovac.

Kolumnist Zdravko Zima piše kako je doživio koncert Tamara Obrovac Transhistria ensemble-a, 10. travnja 2008. kojim je otvoren Jazzarella festival u Zagrebu, Novi list,13 travanj 2008.

Recenzija koncerta Transhistria electric, Cankarjev dom, Ljubljana (SLO) 25.03.08

Da,tako brzo padneš u Tamarinu glazbu,da ti uopće nije jasno, kad si iz reggea prešao na funk, iz fusiona u art rock, iz improvizacije...ma da, opet u improvizaciju-ili u psihodelični zvuk kojeg se ne bi sramili ni suvremeni Pink Floyd!
Električna inačica Transhistria pokazala se kao vješta mnogoglava zvučna pošast, koja ima sve pod nadzorom i onda, kad se vidi i čuje, kako nasred komada njeni članovi razgovaraju tko ima sad upad ili solo, odnosno što će uopće sada svirati. Ukratko, Tamarina nova izvedba u ožuku iznenadila je i oduševila.

Mario Batelić, Radio Student Ljubljana, 26.03.2008.

Mediterrando - meditativno i radno

Projekt koji ujedinjuje Tamaru Obrovac, Transhistria Ensamble i kvartet Epoque nosi naziv "Mediterrando". I u ovom novom Tamarinom projektu ostaju nepromjenjene glavne odlike njenog glazbenog izričaja, dakle jazz, glazba inspirirana Istrom i vokalne i instrumentalne bravure, a najveći doprinos gudačkog kvarteta Epoque jest stanovit srednjoeuropski okvir kojim su "popunili" već bogatu Tamarinu glazbu. ...Da se kvartet jako dobro uklopio u svirku Transhistria Ensambla bilo je jasno odmah nakon uvodnog tanga.

B.Vincek, Glas Istre, 16.veljače 2008.

Don Byron i Tamara Obrovac začinili večer

U sasvim osobnoj, prepoznatljivoj maniri vrhunske umjetnice i simpatične zabavljačice, Tamara je ostavila bez daha one koji je još nisu uživo čuli, beskrajnom energijom i snažnim glasom koji kontrastiraju njenoj krhkoj figuri. Šećer na kraju je bilo prvo javno izvođenje novog singla "Neću više jazz kantati"; električna verzija i puhači, s novim zvukom koji se očituje u odmaku od dosadašnjeg jazza prema soul i funky glazbi, ali je i dalje obogaćen tradicionalnom istarskom ljestvicom, i melodičnim dijalektalnim izričajem, izvrsno su zvučali.

K. Flegar, Glas Istre, 16.07.2007.

Sangerkrieg festival, listopad 2006., Njemačka

Inspirirani – Hrvatica Tamara Obrovac i njezin ansambl Transhistria, s nadahnutim istočnoeuropskim improvizacijama koje su odjekivale iz Jazz podruma kroz cijeli svemir, bili su tajne zvijezde festivala.

Susanne Sobko,Schwabische Zeitung, listopad 2006., Njemačka

Obrovac ujedinjuje tradiciju i modernu / nastup u Schwarzer Hase (Crnom zecu) u Beutelsau

Iza pojma " mediteransko - balkanski Ethnojazz " skriva se svježa, neistrošena i izvorna glazba Tamare Obrovac. Na nju su utjecale lokalne tradicije i narodna glazba, čuju se orijentalni zvuci te pojavljuje i nešto rap glazbe uz veliku dozu harmonije modernoga Jazza koja to sve skupa povezuje. Glazbenici se pojavljuju svaki zasebno, kao mali kozmos koji se pogonom melodije koleba vamo-tamo. Glasovi im se razilaze, rade u fragmentima koji se trljaju i struje jedni od drugih. Konvencionalne uloge instrumenata su razdvojene što pridonosi bestežinskom i kružnom stilu glazbe, ali svih 5 izvođača povezani su na čudan i neobjašnjiv način.
Tamara Obrovac (Hrvatska), sa svojim vrlo nijansiranim i strogo kontroliranim glasom savladava i tvrdi zvuk rapa kao i orijentalno melizmatične melodije ili jednostavne punotonske dijelove pjesama njene domovine. Ziga Golob (Slovenija) sa kontrabasom nastupa kao partner pjevačice i paragrafira melodiju. Fausto Beccalossi (Italija) harmonikom izmamljuje malo orkestralnog zvuka i ubacuje motive, dok Uroš Rakovec (Slovenija) gitaru svira vrlo klasično s impresivno ljupkim mustrama zvuka. Ritmovi bubnjara Krunoslava Levačića (Hrvatska) čine se improvizirani i slobodno komponirani. Glazba Tamare Obrovac čini se vrlo svježom i neistrošenom upravo stoga što spaja stare tradicije s modernim elementima koji ne lebde u prostoru bez veze. Ona je, na svoj poseban način, pri zemlji.

Wangen/Hier & Heute, Schwabische Zeitung, 9. listopada 2006.

Dijalog flaute i ženskog vokala

Val oduševljenja neobičnim zvucima Tamare Obrovac i njezinog etno jazza

Ako ste u potrazi za umjetnicom s Mediterana, nekim tko uspješno pretvara tradicionalnu glazbu i elemente jazza u glazbu modernog doba, neizbježno će te naići na pjevačicu, flautisticu i skladateljicu Tamaru Obrovac. Vrsta etno jazza koju je ona razvila ucrtala je glazbu i kulturu njezine domovine Hrvatske na svjetsku glazbenu kartu. Tamara ima izražajan i moćan glas kojim obuhvati i tri oktave ne gubeći ni najfinije detalje u dinamici i intonaciji, čak ni kod najviših tonova. Iako je umotana u zvučni sustav potpuno nov i neobičan za naše uši, na njenu se glazbu nije teško navući. Odličan ensemble Uroša Rakovca (gitara, mandolina), Žige Goloba (bass) iz Slovenije, Fausta Beccalossia (harmonika) iz Italije i Krunoslava Levačića, (bubnjevi) iz Hrvatske, lako je prelazio u improvizacije s intenzivnim instrumentalnim dijalogom. Tamara se pridruživala s dozom humora, koketirajući svojom flautom i glasom koji bi kulminirao dugim senzualnim dekrešendom. Publika je otplovila do dalekih obala Hrvatskog Jadrana. Solaže su konstantno iznova nagrađivane pljeskom, a spontani aplauz i veselje trajali su do dugo u noć.

Manfred van Os, Allgemeine Zeitung Coesfeld, 26. rujan, 2006.

Promocija novog CD-a "Daleko je..." u zagrebačkoj Tvornici kulture

Večer prije Badnjaka, zagrebačka Tvornica ozarila se blistavim sjajem. Sat-dva uoči nastupa Tamara Obrovac transhistria ensemblea I promocije novog albuma "Daleko je...", gotovo da se i nije mogla pronaći ulaznica.
Cijeli je koncert protekao u bogatstvu jazz varijacija, vokalnih bravura, te iznimno maštovitim i produhovljenim lirskim djelima ispjevanim na istrijanskom i talijanskom jeziku. Tamarina vokalna interpretacija je savršena jazz umjetnost koja opisuje brojne ljudske emocije (tuga, radost, klimakterij, erotika, humor...), a njen prateći sastav je sjajan kvartet iznimno potkovanih i nadarenih glazbenika. Osim toga, Tamara je vrsna zabavljačica. Pozvana je na čak dva bisa kada je neformalno izvela osvježavajuću mješavinu rock'n'roll ritmova i jazz vibracija uz frenetično zvrkasti i šašavi vokabular. Ona je velika umjetnica i prava zvijezda, te je ovim sjajnim koncertom ponovno dala do znanja da je s pravom oduševila brojne kritičare i publiku, ne samo na tuzemnim prostorima, već i širom Europe i svijeta. Meni jedan od najboljih domaćih koncerata koje sam gledao u životu!

Vladimir Horvat, barikada.com/terapija.net, 27. prosinca 2005.

Seoski život i sloboda

Koncert Envera Izmailova i Tamare Obrovac u Freiburger Jazz-Gipfel

...pravo otkriće i u svakom slučaju vrhunac cjelokupnog festivala bila je Tamara Obrovac. Istarska pjevačica iznenađuje konzekventnom samostalnošću i nepretencioznom prezentacijom na pozornici. Ona se stalno vraća slobodi jazza koji joj omogućava proživjeti njezinu fascinantnu individualnost. Svoj glas koristi suvereno, krećući se od niskog alta do visokog soprana, čemu još pridodaje jedinstvene vibracije udarcima dlana o vrat. Muzičkom dvoranom u Freiburgu, točno u ponoć, odjeknuo oduševljeni aplauz publike.

Reiner Kobe, Badische Zeitung, 12. rujan 2005.

Saulkrasti jazz - festival 2005

Najveći utisak na posjetitelje ostavila je hrvatska takozvana "Etnojazz" grupa Tamara Obrovac i Transhistria ensemble čiji je nastup bio ispunjen sigurnošću, energijom i totalno različitim glazbenim mentalitetom od onoga na sto je domaća publika inače navikla. Već s prvim notama Obrovac nas je uvela u potpuno drugačije glazbeno razmišljanje i svijet - vibratom te fluktuacijom vokala od najnižeg do najvišeg, Obrovac je zaista iznenadila sve prisutne. Svojim glasom ona vlada jednako dobro kao što pjesnik vlada svojim rimama, hokejaš pakom ili kemičar Mendeljejevom tabelom. Ponekad svojim vokalima nadjača i same instrumentaliste. Poseban utisak na publiku također je ostavila i emocionalnost harmonikaša, vidljiva i kroz njegovu izraženu mimiku. Maksimalnom uvjerljivošću i osjetnom duhovitošću (tzv. erotska kompozicija je u nekoliko navrata nasmijala publiku) Obrovac je osvojila slušatelje, uz, naravno, i besprijekorno osmišljen i usklađen glazbeni izričaj.

Ikars Kublins,Apollo» Pirmdiena, 1. kolovoz,2005., Latvija

Drugo veče festivala proteklo u znaku Tamare Obrovac i Transhistrie  (Interzone festival)

Kao sto se moglo i očekivati, epitet atrakcije večeri, a možda i čitavog festivala, pripao je Tamari Obrovac i Transhistria ensemble-u. Osnova njihove muzike je istarsko narodno nasljeđe, obrađeno kroz jazz momente, pasaže klasike, čak i tanga, ali i kroz duge partije sasvim nesvakidašnjeg zvuka koji bi se teško dao uklopiti u ustaljene žanrovske klasifikacije. Dinamično i melodično. Koliko bučno, isto toliko nežno, toplo, sofisticirano. Nikako patetično. Na momente besno, nikako agresivno. Majstorstvo članova sastava, njihovi atraktivni pojedinačni izleti i, nadasve, nepregledne glasovne sposobnosti same Obrovac, njezin šarm, nesputan, iskren, duhovit i zavodljiv nastup, ostati će dugo upamćeni.

D. Domanovic, Gradjanski, Novi Sad, 25. svibanj 2004.,Srbija

BBC Radio 3, nominees compilation review

Fortunately, the random nature of an awards compilation like this provides the opportunity to browse and skip and fall headlong for something you've never heard before. In my case, the "blind date" artist is Tamara Obrovac. Cansoneita (A Small Song) performed by Obrovac with the Transhistria Ensemble, is a floating, beguiling track, with spacious drumming, tuneful accordion and a delicious lead vocal by Obrovac. (She is from Croatia, nominated for the European section eventually won by the great Ojos De Brujo.

John L Walters, The Guardian, February 20th, 2004., GB

Dotaknuti Mjesec bez zavijanja

Je li to bio Jazz ili folk? U svakom slučaju, bio je doživljaj. Tamara Obrovac i njezin Transhistria Ensemble gostovali su u Martinikirche u Siegenu. Zaneseni, smioni, melankolični, sve zajedno – snažan doživljaj. Ove večeri nitko nije morao zavijati s vukovima. Čudnovati tonovi iscjeljujući su dopirali do ušiju domaćina. Čuli smo modernu hrvatsku muziku, veselu i obogaćenu jazz i tradicionalnim zvukovima. Vjetar je zapuhao s jugoistoka Istre, domovine Tamare Obrovac. Ondje je dobivala inspiraciju za svoju muziku, u poetskim tekstovima, dijalektima i lokalnim muzičkim stilovima. Obrovac je dopustila svojoj odličnoj muzici svu slobodu improvizacije, izgrađujući intro. A zatim bi se oglasila i sama, lagano promuklim glasom pričala nam priče, improvizirala sa slogovima. Poslije je malo brbljala sa svojim muzičarima da bi se već u sljedećem trenutku uozbiljila i dopustila nam da joj pogledamo ravno u srce. Bio je to pomalo bluz, izmjenjujući se s brzim slavenskim ritmovima i nekonvencionalnim miksevima, neuhvatljiv muzički stil u kojem je gotovo sve moguće i u kojem se odjednom može rasplamsati vatra. Nije čudo da je ova žena začarala publiku na EXPO 2000 u Hanoveru na hrvatskom danu. I publiku Siegena osvojila je svojim humorom, ekspresivnim glasom, prisutnošću i radošću zajedničkog muziciranja. Dotaći Mjesec, s Tamarinom je muzikom doista jednostavno.

Siegener Zeitung,19. prosinac 2003, Njema ka

The best of all possible worlds?

Supported Voices? Well, try taking away the studio effects from Rokia Traore or the Uzbek superstar Sevara Nazarkhan, and see what you're left with. Unlike Evora or Ferrer, these young singers need the help of technology to weave their spells, and though there's nothing wrong with technology per se, this does sort out minor talents from the major ones. Croatia's Tamara Obrovac tops my bill in this group - a fine artist, with a clever band.

Michael Church, Independent, December, 2003. GB

Obrovac, from Istria with a vengeance

Ruvo - First great surprise of the 11th Talos Festival is called Tamara Obrovac. The Istrian singer (41), a native of Pula, was virtually unknown to the audience in Puglia. Tamara’s music is very distinctive, rich in the motifs from the traditional folk music of Istria blending the melancholic character of a Slavic soul with a dialect based on Latin, so reminiscent of a long period dominated by a Venetian rule. An exquisite acoustic dimension with a touch of melancholy transformed into frenetic and galloping rhythms by means of improvisation, then rapid foot moves, which were intended to remind of tango, and a posture entirely based on performance are the pronounced features of the ensemble that, along with Tamara - delicate, but with a powerful voice and bursting with determination - delights with a superb performance of brilliant Simone Zanchini playing the accordion, who joined forces with great musicians Uroš Rakovec on the guitar and mandolin, Salvatore Maiore on the double bass and Kruno Levačić playing drums. This huge success came as a surprise to Tamara as well who, having said: "Well, how have you managed to discover me, who has recommended me?", was completely astonished by the frenzied demand for the CDs she had brought.

Ugo Sbisa, Gazzetta del Mezzogiorno, Italy,September 2003., Italy

Obrovac - DOBROJAZZ!

She tornadoes through the stage leaving in her wake an ever increasing number of fans.

Birgit Gabler, Concerto magazine, June 2003, Austria

Excellent woman from Pula

Maybe the most pleasant surprise is the performance of Tamara Obrovac, who is faithful to jazz, but who also interweaves it with different influences especially with that of her native Istra. In this way she gives birth to something that she in her witty improvisations "defined" as not being jazz nor ethno but her inner feeling. However it may be, with the help of experienced musicians she presented us her own understanding of a rich utterance and a succulent superstructure, which for its pleasantness can`t be compared with some big stars of "Druga godba", even if it without difficulty for its performing power, inventiveness and rich sound reaches if not overcomes them.

J. Potokar, "Dnevnik", Ljubljana, 05.June.2001, Slovenia

Freedom in jazz

Transhistria Ensemble thrilled the audience""Tamara Obrovac is a great singer, her voice is relaxed and persuasive.

She finds a way in every situation, in the interpretation of a simple folk song as well as in jazz-coloraturas, where her gift for improvisation becomes prominent. Her music is communicative, stimulative and truthful.

J. Stucin,Primorske Novice, Nova Gorica, 29.May.2001., Slovenia

A master - piece of the recent music production

In an original, for us unheard and witty way, by establishing the recognition of the tradition, the language, the sound of the typical today archaic richness of the Istrian melos, Tamara Obrovac has made her own, original and autochthonous variant of the today in the world relevant ethno trend.

I. Zupan, "Glas Istre", Pula, 13. May 2001., Croatia

<Inspired Tamara<="" h3="">
 

Transhistria Ensemble shows its best side in live performances, where it plays in a spontaneous and relaxed way. Thanks to the experience and an envying musical skill, every member of the band is always ready for shifts and unexpected changes inspired by the atmosphere and by the instantaneous mood. This exceptional work of art reaches with its musical quality, recording and design the top of our music-culture and can proudly represent Croatia in the world.

D. Hrvoj, "Jutarnji List", Zagreb, 28.April 2001., Croatia

10th Zagreb international jazz days, 2000.

Tamara Obrovac presented her new project the Transhistria Ensemble on the third evening. In addition to her steady musicians (Krunoslav Levacic, drums, Ziga Golob, double bass) she was also joined by Ante Gelo, guitar, Dario Marusic, violin, folk instrumants, Enzo Favata, saxophone and folk instruments and Simone Zanchini, accordion. This was the first performance of the Transhistria ensamble in this lineup, meaning that the International jazz days had the opportunity to present a world premiere. Tamara remains faithful to her expression closely related to her Istrian homeland. Regardless of the objections of some jazz purists that the mentioned band does not have much in common with jazz the Zagreb concert has shown that Croatia is capable of delivering an original artistic expression in the area of modern improvised music and that in Tamara Obrovac Croatia has an artist that can present it originally and with dignity on jazz and ethnic festivals worldwide. The exceptional musicality and sync of all the band members thrilled the public which was most numerous precisely on this concert.

A. T. Saban, Cantus, Croatian composer's society magazine, October 2000., Croatia

Tamara's vocal solos have set fire to the publicđ

The public has listened to them almost with a religious ardor. Tamara's vocal solos have set fire to the public, she gave the goose pimples - judging by the outrageous applause, and both to the local admirers of Tamara's ethnic-jazz expression and the foreign public that listened to her for the first time. The Ensemble was called out for two encores because the public would not let go?

S. Matejcic, Porec, Glas Istre, daily paper, July 2000., Croatia

The first international festival Istra ethnojazz

During the presentation of the songs from her last album "Ulika" and some new compositions with her transhistria ensemble, Tamara Obrovac, supported by exceptional musicians has proven to be the master of her voice to an exceptional level of vocal expression, to have spirit, spontaneity and the ability to create an intimate relationship with the public. As the only Croatian band they have proven to be on the same level, if not better than others.

D. Hrvoj, Zagreb, Jutarnji list, July 2000., Croatia

Croatian presentation on EXPO 2000

The composer and singer Tamara Obrovac gave a brilliant performance accompanied by her exellent musicians.. Her rendition of her own composition based on the poem written by Loredana Bogliun "Touch the Moon" can without a doubt be classed among the best vocal performances in the world.

Denis Derk, Zagreb, Vecernji list, June 2000., Croatia

Tamara Obrovac, statisfaction guaranteed to the listeners

Without any doubt the best performance was that of Tamara Obrovac and her Transhistria Ensamble (Krunoslav Levačić on the percussions, Elvis Stanić on the acoustic guitar and accordion, Dario Marušić on the violin and the excellent double bass player from New York). The always funny Tamara kept raising the atmosphere in the theatre minute by minute with her spontaneity followed by her excellent band.

D. Dobrila, Pula, Glas Istre, February 2000., Croatia

Koper, Slovenia, Folkhistria '99 - The universal heritage is in our common care

On Friday night there was a extraordinary concert by the TRANSHISTRIA ENSEMBLE which was recently founded by the singer, flautist and composer Tamara Obrovac from Pula.

M. Gombac, Koper, Slovenia, Primorske novice, September 1999., Slovenia

The quartet of Tamara Obrovac can enchant

From "difficult" jazz compositions to Istrian "rap": this is a repertoire capable to draw the attention of the best connoisseurs.

Allessio Brunlalti, La Provincia, Commo,1999., Italy

Gorizzia jazz festival

Histrionic and direct in her relationship with the public, a perfect master of the scene, Tamara Obrovac has proven that she has found and achieved a very original stylistic objective in which a deep knowledge of jazz perfectly blends with the rediscovered cultural heritage of Istria.

G. Almerigogna, Gorizia, Italia, Il Piccolo, March '99

Newsletter • Social Media • Contacts